BIOGRAFIE


BART PRAET

uilleann pipes, doedelzak, gaïta & traverso
Bart Praet’s wortels liggen niet ver van Gooik, een plek die als het ware folk & volksmuziek ademt. Al van jongs af aan leert hij er de volksmuziek kennen en spelen dankzij o.a. Herman Dewit, Rosita Tahon en Walter Evenepoel. Als jonge kerel volgde hij er doedelzak aan de academie bij Jean-Pierre Van Hees. Op zijn muzikaal pad ontmoette hij toen al Bert Leemans! Dankzij de grote Galicische gemeenschap in Brussel (Centro Galego de Bruxelas) kwam hij in contact met de gaita. Hij waagt zich ook aan de uilleann pipes, een bepalend instrument voor de typische klank van Elanor. Bart ontwikkelde zich als multi-instrumentalist en speelt naast allerlei doedelzakken ook op blokfluit & traverso. Zowat alle composities binnen Elanor zijn uit zijn vingers gerold!

THOMAS HOSTE

elektro-akoestische sopraan- en altdraailier
Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Thomas volgde intensieve workshops & stages in binnenland (Martina Diessner, Iep Fourier, Hans Quaghebeur…) en buitenland (Gregory Jolivet, Gilles Chabenat, Isabelle Pignol, Valentin Clastrier…) Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij de jonge folkbands Kléan, Barnabas & Findus. Nu toert hij doorheen heel West-Europa met de gevestigde balfolk-formatie Cecilia (met Jan Leeflang en Greet Wuyts). Daarnaast is hij een vaak gevraagde gastmuzikant bij verschillende ensembles. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Thomas is ook al jarenlang vaste lesgever op zijn instrument, o.a. bij Stichting Draailier & Doedelzak (Nederland), bij vzw Westelfolk en in de academies van Dranouter, Gooik & Gent.

BERT LEEMANS

chromatisch accordeon, accordina
Bert Leemans speelt al sinds zijn acht jaar chromatisch accordeon. Hij volgde tien jaar les aan de muziekacademie van Meerbeke bij Jurgen Vansteenkiste, Philippe Thuriot en Cindy Michielse. De folkstiel leerde hij op stages bij Riccardo Tesi, Cyril Roche en Stéphane Milleret. Naast accordeon speelt hij trouwens ook accordina. Met de folkgroep Broekzak zette hij zijn eerste stappen op het podium. Bert is stichtend lid van de folkgroep EmBRUN en een actieve muzikant bij tal van andere folkbands: Triple-X, B-Boa, Les Boîtes, Variomatic, duo Leemans-Driessens, EmBRIO. Naast al deze projecten kan je hem ook solo aan het werk horen, al dan niet met zichzelf in duo dankzij een loopstation. Bert speelt op een chromatische accordeon van Saltarelle en op een accordina van Marcel Dreux.

JELLE VAN CLEEMPUTTE

elektrische basgitaar, kick
Al van jongs af aan experimenteerde Jelle Van Cleemputte met allerlei instrumenten zoals viool, piano, gitaar en drums. Na een jamsessie met gitarist en jeugdvriend Kuni vond hij pas zijn echte passie: de basgitaar. Hij startte onmiddellijk met de opleiding basgitaar bij Koen Kimpe. In 2009 werd hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Gent (nu School Of Arts). Hij kreeg er o.a. les van Christoff Devisscher en Vincent Pierins (Clouseau) en studeerde in 2014 af met grote onderscheiding. Ondertussen volgt hij ook de opleiding voor contrabas en geeft zelf les in de muziekscholen van Geraardsbergen en Ronse. Jelle is actief in verschillende bands en thuis in vele genres. Zo speelt hij o.a. basgitaar bij de popgroep Zinger (winnaar Nieuwe Lichting 2015) en contrabas bij de (gipsy) jazz formatie Les Bandits de Belleville. Bert Leemans introduceerde hem in de folkscène. Zo speelt hij bij de folkband Zigo en was hij al vervangend bassist bij EmBRUN en POLK XL.

KUNI QUINTENS

akoestische gitaar
Kuni Quintens was al vroeg geïnteresseerd in gitaar, voornamelijk dankzij zijn nonkel Erik Verbeeck (bassist in Stuffed Babies on Wheels & Agent Cooker). Hij startte vrij snel met de opleiding klassieke gitaar bij Rebecca Wannyn aan de Stedelijke Kunstacademie van Geraardsbergen. Door de folk werd hij pas echt gebeten na een bezoekje aan enkele folkfestivals (Gooikoorts, Na Fir Bolg, …) en na het volgen van een workshop DADGAD-gitaar door Maarten Decombel. In 2010 stond hij voor het eerst op het podium met Purkwapa. Hij engageerde zich ook enkele jaren in de organisatie van het folkbal Latjughan in Gent.